Heinäkuun Kangasalan Yrittäjä 2021

Heli ja Juha Torkkel, Lahtelan Puutarha & Co

Keitä olette?

Lahtelan Puutarha & Co:n omistajat Heli ja Juha Torkkel. Kuvassa kanssamme poikamme Tommi ja Bella-hevonen. Tommi on tulossa mukaan yrityksen toimintaan.


Yritys ja sen tarina?

Juhan isoisä rakensi ensimmäisen kasvihuoneen Viipurin lähelle Muolaaseen Lahtela-nimiselle tilalleen ennen sotia. Evakkomatkan päätyttyä Kangasalle Juhan setä rakensi tänne kasvihuoneita 1950-luvulla. Niissä kasvatettiin vihanneksia. Yritys siirtyi kokonaisuudessaan Juhan vanhemmille 1970-luvulla ja tilalla kasvatettiin leikkokukkia. Seuraava sukupolvenvaihdos tehtiin 2004, jolloin me siirryimme Lahtelan Puutarhan omistajiksi. Tähän vaiheeseen mennessä oli harjoiteltu salaatin viljelyä, koska kotimaisuus syötävissä vihanneksissa oli suositumpaa kuin kukissa. Ensimmäinen blokki 4300 m² salaatin kasvatukseen rakennettiin viereiselle pellolle vuonna 2006, josta lähtien salaatin viljelyä on lisätty asteittain. Tällä hetkellä kasvihuonepinta-alaa 8600 m² ja rakenteilla on 5000 m² lisää.


Miksi teidät valittiin kuukauden yrittäjiksi?

Kiitos, tästä kuuluu sukulaisille Ali-Marttilan Puutarhalle. Heidän kanssa olemme hengailleet samoissa ympyröissä vuosia. Tommi oli keväällä työharjoittelussa Ali-Marttilan Puutarhalla.


Tulevaisuus?

Tavoitteena on, että salaatin viljely on jatkossakin kannattavaa ja yritys pystyisi vielä laajentumaan lisää.


Kenet olette valinneet seuraavaksi Kangasalan kuukauden yrittäjäksi ja miksi?

Nihtilän puutarhan. Kimmo Nihtilä on ollut aina erinomaisen hyvä puutarhuri ja kätevä metallimies. Haemme sieltä joka kevät upeat kukka-amppelit.