Maaliskuun Kangasalan Yrittäjä 2023

Harri Antinaho, AH-Metsätyö

Kuka olet?

Olen Harri Antinaho ja toimin Pirkanmaalla metsäkoneyrittäjänä AH Metsätyö Oy. Pääurakoitsija on Kuljetusliike Juhani Tuominen Oy sekä Metsä Tuominen Oy. Heidän asiakkainaan ovat Metsä Group, UPM sekä Versowood. Pääurakoitsijan tarjoamat työpalvelut käsittävät puun matkan kannolta tehtaalle.

Moto kaataa puut, ajokone kuljettaa puut tien varteen ja tukkirekat toimittavat puut tehtaille. Minun yritykseni ajaa puut tien varteen. Työkalu on alusta alkaen ollut Valmet, joka myöhemmin on muuttunut Komatsuksi. Töitä on ollut jatkuvasti niin hyvin, että ei ole voinut tarjota työpalveluita muille, hyvä niin.

Yritys ja sen tarina?

Elokuussa 2009 aloitin metsäkonehommat. Aikaisemmin toimin metallimiehenä Valmetin lentokonetehtaalla.Töitä oli hyvin ja työpaikka mukava. Ammattikoulun jälkeen menin Valmetin konepajakouluun, josta avautui työpaikka tehtaan puolelle. Työnkuva oli monipuolinen, hitsausta, koneistusta ja myöhemmin toimin asentajana. Töitä oli hyvin ja työpaikka mukava.

18 vuotta siinä vierähti ja näytti siltä, että  sen aikaisen työnantajani Cargotec Oy:n tilauskanta rupesi heikkenemään ja työt  alkoivat siirtymään Puolaan. Silloin minulla alkoi kyteä ajatus, että nyt voisi kokeilla jotain uutta. Sain kaveriltani vinkin metsäkonehommista, joita hän teki metsänhoitoyhdistykselle. Hänellä oli vanha konekin tiedossa. Niinpä ruvettiin rohkeasti yrittäjäksi.

Anoin Kangasalan kunnalta starttirahaa ja minulle se myönnettiin. Hyvä niin, koska kaikki oli uutta ja alku oli uuden ammatin harjoittelua. Kaikki raha mikä tuli meni koneen korjauksiin ja palkkani koostui myönnetystä starttirahasta. Sitten kun työ oli opeteltu ja koneet paranivat aukesi mahdollisuus Kuljetusliike Juhani Tuomisen palveluihin, missä tänä päivänäkin töitä tehdään. Minulla on yrityksessä yksi työntekijä, joka on tullut oppisopimuksella. Hän on erittäin ammattitaitoinen nuori mies. Kahdestaan teemme vuorotyötä. Työ on meillä monipuolista ja työmaat vaihtuvat usein.

Miksi Sinut valittiin kuukauden yrittäjäksi? 

Sitä varmaan tarvitsisi kysyä Lehdon Esalta. No joo, Esa on varmasti nähnyt vierestä minun puuhasteluni ja monta kertaa sanonut, että kyllä on työkalut kalliita ja raha ei todellakaan tule helpolla, mikä on totta. Toiset yritykset joutuvat satsaamaan paljon vähemmän kuin tässä meidän hommassa. Kulut vaan nousevat hurjasti koko ajan ja kannattavuuden kanssa on haasteita. Työkalujen pitää olla uudehkoja ja toimintavarmoja. 

Tulevaisuus? 

Tulevaisuus huolettaa, koska ilmaston muutokset ja vihreä politiikka kampittaa nyt kovasti metsäalaa. Se harmittaa, koska Suomi on aina elänyt maanviljelystä ja metsätaloudesta. Tällä hetkellä muut tahot päättävät liialti meidän suomalaisten asioista. Katsotaan nyt rauhassa, mihin pisteeseen tämä touhu menee ja niin kuin mainitsin kannattavuus on yritykselle elinehto, että on myös tulevaisuutta.

Kenet olet valinnut seuraavaksi Kangasalan kuukauden yrittäjäksi ja miksi?

Olen valinnut huhtikuun 2023 Kangasalan Yrittäjäksi JTH-Tekniikka Jukka Hietasen Kangasalta, joka muuten on vanha työkaverini jo Valmetin ajoilta. Hänkin lähti rohkeasti maansiirtourakoitsijaksi ja sieltä saanut leivän pöytään.


Ole yhteydessä: antinaho.harri@gmail.com tai +358400865262 

FacebookInstagram